Mitt cochlea implantat

Ja då ska jag försöka ge mig på att förklara hur mitt cochlea implantat fungerar. Det är väldigt tekniskt invecklat och trots att jag både läst och fått det förklarat för mig flera gånger så är det ändå svårt att förstå hur det riktigt funkar. Så här kommer en liten beskrivning;

Ett cochleaimplantat är en elektronisk utrustning som är avsedd att hjälpa personer som har ingen eller mycket liten hjälp av en hörapparat. Cochleaimplantat omvandlar ljud till kodade elektriska impulser. Dessa elektriska pulser stimulerar hörselnerven som sedan tolkas av hjärnan som ljud. Ett cochleaimplantat system består av två huvuddelar: den inopererade delen som kallas implantat, och den utvändiga delen som kallas talprocessorn. Talprocessorn kan bäras diskret bakom örat.

ci

(1) Ljud fångas upp av en mikrofon och omvandlas till en elektrisk signal.
(2) Denna signal ”kodas” i talprocessen till ett speciellt mönster av små elektriska pulser.
(3) Dessa pulser skickas via sladden till sändaren som sedan överför pulserna genom huden till mottagaren i implantatet.
(4) Mottagaren läser av signalen och sänder pulserna till elektroderna som är införda i snäckan.
(5) Varje elektrodpar avger nu elektriska pulser. Pulserna stimulerar ganglieceller och hörselnerv som i sin tur skickar impulserna till hjärnan.
(6) Hjärnans hörselcentrum reagerar på dessa impulser och tolkar dem som ljud. Hela den här processen går lika snabbt som i ett normalhörande öra.

Jag opererade in mitt implantat i april 2013 och 4 veckor senare fick jag för första gången koppla på ljudet. Som jag berättade i ett tidigare inlägg så lät alla ljud till en början väldigt konstigt, som tex när folk pratade lät det som seriefigurer. Men som tur var så vande sig min hjärna snabbt vid dom nya ljuden och det började allt som tiden gick låta mer och mer normalt. Det som egentligen tog längst tid var att kunna lyssna på musik. Det lät länge mest som ett enda oljud. Som att en skolklass som försökte spela ihop och alla spelade osynkat och i otakt.

Jag minns för ett år sedan när jag var och lyssnade på en konsert med Lisa Miscovsky, jag hörde att hon sjöng nått men jag hade ingen aning vilket språk det var, om det var svenska,engelska eller nått annat språk. Det är egentligen inte förns nu som jag kan tycka om att lyssna på musik igen. Fortfarande är det många gånger som jag inte har någon aning vad eller vem som sjunger och musiken kan låta osynkat. Men det är otroligt mycket bättre än vad det har varit och nu kan jag faktiskt njuta av att lyssna på musik igen.

Som ni säkert har förstått så är det en stor omställning att lära sig att höra med ett Ci och jag kommer i framtida inlägg på bloggen att berätta mer om hur min vardag med mitt cochlea implantat är. Jag kommer att berätta om vilka hinder jag har mött men även om vilka fördelar det faktiskt finns med att ha ett implantat. 🙂

Jag kan inte säga tillräckligt mycket hur otroligt tacksam jag är över att jag fick möjligheten att få detta hjälpmedel.

Här kommer en fin video på människor som för första gången får höra ljud genom deras Ci.

Namaste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s