Tinnitus

DSC_0343

I samband med att min hörsel försvann så fick jag även tinnitus. Jag minns den första tiden med tinnitus som kaotisk.

Att plötsligt hela tiden ha ett oljud i öronen var otroligt påfrestande. Jag drabbades flera gånger av panik pga det höga och jobbiga tjutet och ringde flera gånger desperat till ”hörsellinjen” ,en hjälp linje för personer med hörselproblem och tinnitus. Men eftersom det inte finns något botemedel mot tinnitus så var deras enda råd att jag skulle försöka avleda ljudet. Att jag skulle ta en dusch, lyssna på musik eller liknande för att försöka avleda oljudet. Jag testade allt allt allt, men ingenting hjälpte. Hur hög musik jag än spelade så hörde jag tinnitus ljudet ändå.

Läkarna trodde till en början att min tinnitus skulle försvinna, att den efter ett par månader skulle vara borta. Men tyvärr visande det sig inte vara så. När jag efter ett par månader återigen fick träffa en öronläkare så fick jag det fruktade beskedet, ”du kommer att måsta lära dig leva med din tinnitus, din tinnitus kommer inte att försvinna”.

Efter det beskedet rasade återigen marken under mig. Hur ska jag kunna leva med detta oljud resten av mitt liv? Tänk att jag aldrig skulle få ha en tyst stund igen hela mitt liv?! Läkarna försökte lugna mig med att tinnitus alltid är värst i början och att hjärnan efter en tid lär sig att koppla bort oljudet. Men dom orden hade ingen större verkan på mig då. Hur skulle hjärnan kunna koppla bort det här fruktansvärda tjutet i mina öron? Ne, det kändes som att mitt liv var över helt enkelt..

Men allt som tiden gick så började jag vänja mig mer och mer med det konstanta tjutet i öronen. Ibland kunde jag till och med glömma bort det korta stunder. Jag började lära mig att förhålla mig till min tinnitus så att den inte skulle ha makten över mitt liv. Tillslut kunde jag känna att jag faktiskt kunde ha ett värdigt liv trots allt.

Visst tycker jag fortfarande att det är jobbigt att ha ett konstant tjut i öronen 24 timmar om dygnet. Jag hade kunnat sitta och gräma och beklaga mig över hur hemskt det är att aldrig få ha en tyst stund i resten av mitt liv. Men hjälper det mig?

Visst kan jag tillåta mig själv att vara ledsen och tycka synd om mig själv, men det är inget jag vill fastna i. Jag har valt att ha ett tankesätt som jag faktiskt mår bra av. Jag fokuserar på att se vilka fina och positiva saker jag har i mitt liv istället. Så mycket jag har att vara tacksam över. Det tankesättet får mig att må bra och fortsätta att sträva framåt i livet. Det får mig att fortsätta sträva efter att uppfylla och nå mina drömmar.

life-rain

Namaste!

2 reaktioner till “Tinnitus

  1. Ja du Ida, tinnitus… Något jag också lever med och har gjort massor med år….. Och vet du…. Man klarar att leva med det! Det som kan vara svårast är när tinnitusen luras, dvs man tror/ inte tror att det tex ringer osv. Men som du skriver hjälper det inte att gräma sig utan hitta ett förhållningssätt till det ( som så mkt annat i livet). För varför längta efter något som inte är möjligt? Jag vet inte hur det låter när det är helt tyst för jag har alltid haft tinnitus.! Du är stark, klok och duktig, men du får fortfarande ha dåliga dagar. Så länge som du hittar ur det mörka och stannar upp i ljuset! Härligt att höra att du bestämt dig för att leva livet! Kram kusin

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s