Byta Perspektiv

DSC_1215

Jag satt på en restaurang i Ubud. Klockan var runt 13 tiden och det var dags för lunch. Jag fick ett bord alldeles intill vägen och satt där och tittade ut på folket som gick förbi medan jag väntade på maten. Jag la då märke till en kille som stod på gatan och försökte sälja solglasögon. Han var ihärdig och gjorde verkligen sitt yttersta för att försöka sälja till någon av alla turister som gick förbi. Men alla skakade bara på huvudet.

Tanken slog mig då, förstå vad trött han måste vara efter en arbetsdag. Att stå ute hela dagen och försöka vara ihärdig för att förhoppningsvis kunna sälja något par solglasögon måste vara otroligt påfrestande. Speciellt när han kanske har en hel familj han försöker att försörja på dessa solglasögon. Vi klagar ofta på hur jobbigt vi tycker det är med alla dessa försäljare, och visst det är det verkligen det tycker jag med. Men när man tänker på det stora hela så är det väl egentligen ett ganska litet problem, att någon råkar störa oss lite grann när vi är ute och promenerar. För jag tror nog att han gärna hade valt ett annat jobb om han hade haft möjlighet. Och han gör ju bara vad han kan för att försöka överleva och kunna mätta sina barn och familj.

Jag tycker det är bra att ibland byta perspektiv på saker. Vi fastnar annars så lätt i våra små vardagsproblem och klagar över små saker som tex gatuförsäljare. Men tänker man då in sig i deras situation så får man kanske en annan förståelse. För vad hade inte du gjort för att dina barn skulle slippa gå hungrig? Jag menar inte nu att alla ska måsta gå och köpa på sig en massa solglasögon som man inte behöver. Utan istället att man försöker skaffa en större medkänsla och förståelse för andra människor. Att se människan bakom. Att byta perspektiv ibland.

Namaste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s