Vem är du, Vem är jag

Soluppgång Gili Trawangan

Man är oftast så hård mot sig själv. Det är lätt att man endast ser och fokuserar på dom svagheter och brister man har istället för att även se alla ens styrkor. Som med allt annat handlar det ju om balans. Det är viktigt att kunna se och veta om sina brister och svagheter men det är minst lika viktigt att veta vilka ens styrkor är.

Man ser oftast på sig själv med kritiska ögon. Och man fokuserar lätt på det man själv upplever som svagheter eller mindre bra egenskaper. När jag förlorade hörseln så ställdes hela mitt liv på ända. Jag såg mig länge bara som en hörselskada. En tjej med Ci som hör dåligt och säger ”va” hela tiden. Det var så jag trodde alla såg och uppfattade mig. Jag fokuserade bara på det som jag tyckte var dåligt och som jag inte gillade.

Men jag lärare mig tillslut att förstå att det inte var så omgivningen såg mig. Jag var ju fortfarande Ida. Jag hade ju fortfarande kvar dom egenskaper jag tidigare haft, jag var ju fortfarande samma person. Jag hade bara haft oturen att bli sjuk och förlorat min hörsel. För den sakens skull var jag ju inte mindre värd, eller en dålig människa.

Det tog lång tid innan jag själv verkligen på riktigt trodde på det. Men idag gör jag det. Oftast iallafall. Som alla andra har jag ju också dåliga dagar då man känner sig liten och dålig. Och visst kan jag fortfarande ibland tycka att det är lite skämmigt att jag har Ci.

Men jag har under det senaste året klättrat många steg på min stege. Jag har utmanat mig själv på många sätt för att ta mig framåt under året som har gått. För nästan ett år sedan höll jag min föreläsning för nära och kära där jag för första gången berättade hur det är att leva med en hörselnedsättning och tinnitus. Efter det har jag hunnit med 2 resor som jag gjort på egen hand. Det har varit otroligt utvecklande och jag är glad att jag vågat tagit mig an dessa utmaningar. Dom har verkligen stärkt mig. Jag har fått dom bevis jag behövt för att förstå att jag inte behöver bli begränsad. Att min hörsel inte behöver sätta stopp för mig och mina drömmar.

En annan viktig sak som jag vill passa på att ta upp är att man inte ska jämföra sig med andra människor. Jag har så många gånger hört från människor ”vem är jag att sitta här och klaga, mina problem är ju ingenting motför vad du har varit med om” Jag tycker verkligen inte om när folk säger så. Jag anser absolut inte att mina problem skulle vara svårare eller värre än någon annans. Man är ju helt olika människor, ett problem som kanske låter litet kan ju vara en jätte tuff utmaning att hantera. Jag har mina svårigheter och problem att hantera och du har dina, det är inget man ska jämföra med varandra. Inget behöver vara värre eller tuffare än det andra utan det handlar om vem som ställs inför det.

Vi är olika människor och vi har olika svagheter och styrkor. Det gäller helt enkelt att stötta och hjälpa varandra i dom svårigheter och utmaningar vi ställs för här i livet. Att visa kärlek och omtanke och finnas för varandra oavsett hur stora eller små problemen tycks vara.

Vi alla behöver en stor varm kram ibland.

CAPE ELIZABETH, Maine -- David Allen of Stone Point Studios recently built this heart-shaped stone arch at Fort Williams.

Namaste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s