Nepal: Vandra till Everest Base Camp

VANDRA TILL EVEREST BASE CAMP 

Följ med på en av världens mest storslagna vandringar till Everest Base camp och Kala Pathar.

Från Kathmandu flyger vi till bergsbyn Lukla på 2800möh där vår vandring startar. Vi vandrar genom byar, passerar kloster och möts av långa led av jakar på väg upp med förnödenheter till byarna längs vägen. Ju längre upp vi kommer desto kargare blir landskapet och vi omsluts av Himalayas snötäckta sagolika toppar.

Vi når efter ca en veckas vandring vårt mål, Everest Base Camp. Dagen efter vandrar vi även upp till toppen av Kala Pathar 5545möh där vi förhoppningsvis får beskåda hur solen stiger upp över världens högsta berg Mount Everest. En minst sagt storslagen och mäktig upplevelse.

Vi kommer sova i så kallade tea house och intar även våra måltider där. Vi vandrar ca 4-6 timmar per dag och du behöver endast bära en liten dagsryggsäck då vi anlitar bärare som tar övrig packning.

Är du sugen att uppleva Himalaya ta då chansen att hänga med på detta storslagna vandringsäventyr.

Dagsprogram

Dag 1Ankomst till Kathmandu, Vi hämtar upp dig på flygplatsen. På kvällen äter vi en gemensam middag på någon av Thames mysiga restauranger. Natt på Hotell

Dag 2Sightseeing i Kathmandu
Efter frukost vandrar vi genom det myllrande Thamel till Swayambhunath templet, även kallat ”monkey tempel” med utsikt över Katmandu. Efter lunch finns det tid för shopping och fixa med dom sista förberedelserna inför vår vandring. Natt på hotell

Dag 3Flyg till Lukla och vandring till Fagding 2640mö.h.. Tidigt på morgonen flyger vi från Kathmandu till bergsbyn Lukla på 2800 möh. Vi möter här upp våra bärare och äter frukost innan vi påbörjar vår korta vandring ner till Phakding 2652möh. Vi vandrar genom små byar och kan se många stenar med buddistiska böner och bönehjul längs vår väg.

Dag 4 Namche 3450mö.h.. Idag går vandringen uppåt till bergsbyn Namche Bazaar 3446 möh som ibland även brukar kallas ”Sherpas huvudstad”. Leden slingrar sig upp genom skog och över hängbroar fram till den myllrande bergsbyn som omringas av höga bergstoppar. Vi övernattar här i Namche två nätter för att acklimatisera oss till höjden.

Dag 5 Acklimatiseringsdag. För att acklimatisera oss gör vi idag en dagstur upp till högre höjd och får vår första skymt av Mount Everest.

Dag 6 Tengboche 3867möh. Dagens vandring går i kuperad terräng längs floden Dudh till byn Tyangboche.

Dag 7 Dingboche 4350 möh. Vyerna blir allt mer storslagna ju högre upp vi kommer. Vi vandrar över hängbroar och passerar trädgränsen på vår väg upp till byn Dingboche.

Dag 8 Acclimatiseringsdag. Landskapet här i Dingboche är kargt och vi känner att vi nu har kommit upp på hög höjd. För att acklimatisera oss och gör vi en dagstur upp till en topp på 4700möh. Här får vi fantastiskt vacker vy över bergen Ama Dablam, Island Peak och Lhotse.

Dag 9 Lobuche 4910möh. Vi vandrar i långsam takt i den kuperade och steniga terrängen för att vänja kroppen vid den höga höjden. Dom vackra majestätiska bergen som omsluter oss gör att vi ofta stannar till för att insupa den sagolika vyn.

Dag 10 Everest Base Camp 5380mö.h. Idag vandrar vi upp till Gorak Shep, som är det sista tea houset innan Everest Base camp. Vi stannar till för att vila lite innan vi fortsätter till en av resans höjdpunkter, Everest Base Camp. Vi vandrar sedan tillbaka till Gorak Shep där vi stannar för natten.

Dag 11 Kala Pathar 5545mö.h. Tidigt på morgonen, innan solen hunnit gå upp kliver vi upp för att börja vår bestigning av berget Kala Pathar. I skenet från våra pannlampor vandrar vi sakta sakta upp för berget. Väl på toppen får vi vår stora belöning då vi om vi har tur får vi se hur solen belyser det ståtliga Mount Everest, världens högsta berg. En minst sagt storslagen och mäktig upplevelse. Vi vandrar sedan tillbaka till Gorak shep där vi stannar till och vilar innan vi fortsätter vår vandring tillbaka ner mot Lukla.

Dag 12 Farucha. Vi fortsätter att vandra neråt till det trädbeklädda landskapet med lätta steg.

Dag 13 NamcheVi kommer idag tillbaka till Namche igen. Vi stannar ofta till för att få en sista skymt och fota dom majestätiska bergen. I Namche kan vi ta en välbehövlig varm dusch och kanske fira vår prestation med något gott från bageriet.

Dag 14 MonjoVi fortsätter från Namche neråt mot gröna vackra omgivningar.

Dag 15 LuklaIdag vandrar vi den sista biten tillbaka till Lukla. Väl framme i Lukla njuter vi av en god middag och sover sedan vår sista natt i bergen.

Dag 16 Lukla till KathmanduPå morgonen flyger vi tillbaka till Kathmandu. På eftermiddagen finns det tid för shopping eller bara vila och äta gott på någon av Thamels många mysiga restauranger.

Dag 17 Extra dag i KathmanduFri dag i Kathmandu där du kan passa på att kolla in några av stadens alla sevärdheter, kanske en tur till boudhanta stupan eller, varför inte koppla av i Garden of dreams och strosa runt i dom otaliga små butikerna.

Dag 18 HemresaIdag är det dags att lämna Nepal, fylld av minnesvärda upplevelser lämnar vi av dig på flygplatsen och önskar en bra resa tillbaka till Sverige.

Ingår:

Nepalesisk guide med lång erfarenhet

Transfer till och från flygplatsen

Flyg Kathmandu- Lukla tor.

Halvdags sightseeing i Kathmandu

4 hotellnätter med frukost i Kathmandu

Boende i tea house under vandringen

Frukost, lunch och middag under vandring

Vandringstillstånd

Bärare

Ingår ej:

Flyg Stockholm- Kathmandu t.o.r.

Lunch och middag i Kathmandu

Dryck

Visum

Försäkring

Dricks till bärare och lokala guider

Guide: Local Experience Guide 

Datum: På förfrågan

Grupp: 5-10 personer

Pris: 20 100  kr

Resans längd: 18 dagar

Anmälan skickas till:  Idabxtrom@gmail.com

Umesh Giri är med sin långa erfarenhet en av Nepals främsta vandringsguider. Med över 15 år i branschen besitter han en stor kunskap och skicklighet som han gärna delar med sig av.